Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

Ενημέρωση του Υπουργoύ Τουριστικής Ανάπτυξης Άρη Σπηλιωτόπουλου

Κύριε Υπουργέ,
θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ως Δίκτυο Τουριστικών Δήμων για τα θέματα που μας απασχολούν και για τα οποία μπορείτε να συμβάλλετε στην επίλυση τους.

1. Είναι γεγονός ότι οι περισσότερες από τις αποφάσεις που λαμβάνει το Υπουργείο σας αλλά και άλλα Υπουργεία, έρχεται να τις εφαρμόσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς καν να έχει συμμετάσχει στην επεξεργασία αυτών των πολιτικών. Θεωρούμε ως εκ τούτου αυτονόητη τη συμμετοχή εκπροσώπων των Δήμων μας σε ανάλογες επιτροπές και συμβούλια.

2. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πίεση από τον ξενοδοχειακό κλάδο για κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων. Είναι γνωστό ότι οι τουριστικοί Δήμοι καλούνται να φτιάξουν υποδομές αλλά και να εξασφαλίσουν λειτουργίες πολλαπλάσιες των μονίμων κατοίκων. Αυτό απαιτεί πολλές δαπάνες, οι Δήμοι επιχορηγούνται μόνο για τους μόνιμους κατοίκους και η διαφορά καλύπτεται εν μέρει από τα τέλη παρεπιδημούντων. Ήδη η ΚΕΔΚΕ έχει εκφράσει την αντίρρηση της. Εμείς θεωρούμε ότι μια τέτοια απόφαση θα οδηγούσε στην κατάρρευση των Δήμων μας και εν τέλει σε ανυπολόγιστες ζημίες για τον ίδιο τον τουρισμό. Ιδιαίτερα θα πληγούν οι μικροί επαρχιακοί Δήμοι που δέχονται τουρισμό και οι οποίοι θα κλείσουν.

3. Συμβαίνει αρκετές φορές να δίνονται άδειες για νέες ξενοδοχειακές μονάδες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση απλώς ενημερώνεται στη διαδικασία της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Έτσι οι Δήμοι είναι εντελώς ανίσχυροι να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες υποδομές για την κάλυψη των αναγκών των νέων επιχειρήσεων. Κι εδώ αναδεικνύεται η σχέση ανωδομής και υποδομής.

4. Πρόβλημα έχει προκύψει εσχάτως και με τα τέλη καθαριότητας των εποχιακών επιχειρήσεων σχετικά με τον τρόπο είσπραξης τους από τους Δήμους. Τα τέλη καθαριότητας είναι πλήρως ανταποδοτικά και ο τρόπος είσπραξης τους εξαρτάται από τη ΔΕΗ. Επομένως εδώ συζητάμε για ένα τεχνικό και όχι ουσιαστικό πρόβλημα το οποίο πρέπει να τακτοποιηθεί.

5. Πρόβλημα επίσης έχει προκύψει με την έγκριση των προγραμμάτων τουριστικής προβολής των Δήμων από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Θεωρούμε ότι είναι δύσκολο και γραφειοκρατικό για οποιαδήποτε ενέργεια που κάνουν οι Δήμοι να προηγείται η έγκριση από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Θα ήταν πολύ πιο πρακτικό αν το Υπουργείο, μας ενημέρωνε για κάποια βασικά στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει η προβολή ώστε να έχουμε ενιαία πολιτική. Άλλωστε οι Δήμοι εντάσσονται συνήθως στην προβολή των Νομαρχιών και προχωρούν κυρίως στην έκδοση φυλλαδίων και διαφημιστικών καθώς και καταχωρήσεων σε έντυπα.
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του Δικτύου
Δημήτρης Ι. Κουνενάκης