Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στις εποχιακές επιχειρήσεις

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σε αρκετές περιοχές της επικράτειας, πολλά ξενοδοχεία έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για τη μείωση από τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού λόγω εποχικότητας (νόμος 429/76 άρθρο 5 εγκύκλιος 78/19-12-2007 του υπουργείου Εσωτερικών).

Ήδη υπάρχουν αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων όπως της Ρόδου αλλά και άλλων περιοχών που δεν δέχτηκαν αυτή τη ρύθμιση δεδομένου ότι θα υπάρχει ανισοβαρής επιβάρυνση για τους υπόλοιπους δημότες.

Η σχετική διάταξη η οποία αμφισβητείται έντονα από τους Δήμους, δεν λαμβάνει υπόψη της το χαρακτήρα της ανταποδοτικότητας των δαπανών, την ύπαρξη σταθερών ετήσιων δαπανών καθώς και μεταβλητών και μια σειρά άλλους παράγοντες. Χρειάζεται ως εκ τούτου να έχουμε κοινή στάση όλοι οι Τουριστικοί Δήμοι.

Θεωρούμε επίσης ότι η ΚΕΔΕ πρέπει να ασχοληθεί ιδιαίτερα με αυτό το ζήτημα καθώς και η Οικονομική Επιτροπή, στην οποία κοινοποιείται το παρόν, ώστε να έχουμε μια συγκροτημένη άποψη και να καταλήξουμε στον τρόπο επιβολής του ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού ώστε να μη δημιουργούνται ανισότητες.
Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου
Δημήτρης Ι. Κουνενάκης