Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο του Τουρισμού

Πολύ μελάνι έχει χυθεί για το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο του Τουρισμού το οποίο αναμέναμε όλοι να βάλει μια τάξη σ΄ένα από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Πάρα πολλοί φορείς ασχολήθηκαν με το θέμα και δικαίως, εκφράζοντας τις επί μέρους παρατηρήσεις τους. Οι Τουριστικοί Δήμοι είναι επίσης ένας από τους φορείς εκείνους που ανέμεναν να μπει επί τέλους μια τάξη μ’ ένα σχέδιο που θα καθορίζει τους κανόνες ανάπτυξης και λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων. Περιμέναμε επίσης να αντιμετωπιστούν τα σύγχρονα προβλήματα και να λυθούν πολλά από τα χρόνια ζητήματα που απασχολούν τον τουρισμό.

Όλοι οι Δήμοι που ζούμε από τον τουρισμό είμαστε μάρτυρες της άναρχης ανάπτυξης χωρίς σχέδιο, χωρίς υποδομές. Το αποτέλεσμα είναι να υποβαθμίζεται ο ίδιος ο τουρισμός και βεβαίως ουδείς από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ερωτάται αν η περιοχή τους έχει τη δυνατότητα και τις κατάλληλες υποδομές για να στηρίξει αυτή την ανάπτυξη. Αυτά περιμέναμε, σε γενικές γραμμές, να αντιμετωπίσει το Νέο Χωροταξικό Σχέδιο και ενώ περιγράφονται αγαθές προθέσεις, δεν είδαμε ουσιαστικές απαντήσεις στα προβλήματά μας και δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί από τους φορείς αντιμετώπισαν με δυσπιστία το Χωροταξικό και στις περισσότερες των περιπτώσεων είχαν αρνητικές θέσεις.

Επισημαίνουμε μερικά μόνο από τα ζητήματα:
• Δεν διαφαίνεται η αποκατάσταση των προβλημάτων
του μαζικού τουρισμού καθώς και η ανάδειξη ειδικών μορφών τουρισμού.
• Δεν υπάρχει σύνδεση του τουρισμού με την βιώσιμη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων με στόχο τη διαφοροποίηση από τα μοντέλα των ανταγωνιστικών χωρών.
• Υπάρχει έντονη πεποίθηση ότι προωθείται η δυνατότητα μαζικής παραγωγής παραθεριστικής κατοικίας σε μικτής χρήσης τουριστικά καταλύματα με ευνοϊκότερους όρους από τους ισχύοντες.
• Ευνοεί κυρίως τις μεγάλες επενδύσεις ενώ είναι γεγονός ότι οι μικρές και ευέλικτες μονάδες είναι εκείνες που ενσωματώνονται περισσότερο στην τοπική αγορά και προσφέρουν περισσότερο στην τοπική οικονομία.
• Δεν αντιμετωπίζεται η σχέση επενδύσεων με την υποχρέωση δημιουργίας των ανάλογων υποδομών γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα βιωσιμότητας για τις ίδιες τις επενδύσεις.
Δημήτρης Κουνενάκης, Δήμαρχος Αγίου Νικολάου
Πρόεδρος Δικτύου Τουριστικών Δήμων