Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Επιστολή στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες

ΠΡΟΣ:
1) Κοινοβουλευτική Ομάδα ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
2) Κοινοβουλευτική Ομάδα ΠΑΣΟΚ
3) Κοινοβουλευτική Ομάδα ΣΥΡΙΖΑ
4) Κοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ
5) Κοινοβουλευτική Ομάδα ΛΑΟΣ

Κύριοι,
Σε συνέχεια των όσων έχουν ειπωθεί για το 2% (τέλος παρεπιδημούντων και τέλος εκδιδομένων λογαριασμών) θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω:
1) Το 2% έρχεται να καλύψει την αδυναμία του κεντρικού κράτους να αντιμετωπίσει τις αυξημένες δαπάνες, στις οποίες υπόκεινται ιδίως οι τουριστικές περιοχές λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού στις τουριστικές περιόδους. Οι Δήμοι υπόκεινται σε αυξημένες λειτουργικές ανάγκες και είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε έργα υποδομής και να έχουν επιχειρησιακή ετοιμότητα, τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες. Το 2% έρχεται να καλύψει αυτή την ανάγκη και η ουσιαστική κατάργηση του μας οδηγεί σε πλήρη αδυναμία να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, επί ζημία τόσο των τοπικών κοινωνιών όσο και του ίδιου του τουρισμού.
2) Η δραματική μείωση του τέλους αυτού κατά 75% μας αιφνιδιάζει, δεδομένου ότι τρέχει η παρούσα χρήση, έχουν ψηφιστεί οι προϋπολογισμοί και τα προγράμματα έργων τα οποία έχουν στηριχθεί και στο συγκεκριμένο τέλος.
3) Η προώθηση αυτού του μέτρου χωρίς παράλληλα να διασφαλίζεται η αντικατάσταση του από άλλους πόρους, οδηγεί σε κλείσιμο εκατοντάδες Δήμους, κυρίως επαρχιακούς και νησιωτικούς, οι οποίοι στηρίζονται σε αυτό το τέλος. (Σε πολλές περιπτώσεις πλησιάζει το 60% των εσόδων).
4) Παρά την συμφωνία που υπήρξε για προηγούμενη συζήτηση, το νομοσχέδιο κατατίθεται χωρίς τον αναγκαίο διάλογο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
5) Ενώ θα μπορούσαν να προχωρήσουν τα υπόλοιπα μέτρα ενίσχυσης του τουρισμού και να αναβληθεί η συζήτηση για την μείωση του τέλους για τους παραπάνω λόγους, υπάρχει μεγάλη πίεση ιδιαιτέρα από τα μεγάλα ξενοδοχεία για την ουσιαστική κατάργηση του. Θεωρούμε μάλιστα ότι αντί να αφαιρεθούν αυθαιρέτως πόροι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα μπορούσαν να προχωρήσουν άλλα μέτρα αποτελεσματικότερα για την ενίσχυση του τουρισμού, όπως είναι κυρίως το κόστος μεταφοράς και τα τέλη των αεροδρομίων.
Με εκτίμηση,o Πρόεδρος του Δικτύου Τουριστικών Δήμων
Δημήτρης Κουνενάκης, Δήμαρχος Αγίου Νικολάου