Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

"Προτείνουμε να συγκληθεί έκτακτο Συνέδριο..."

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Προς τον Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ
κ. Νικήτα Κακλαμάνη, Δήμαρχο Αθηναίων

Κύριε Πρόεδρε,
Η αναξιόπιστη Κυβέρνηση Καραμανλή, με μία πραξικοπηματική ενέργεια προχώρησε στην κατάργηση θεσμοθετημένων πόρων της Αυτοδιοίκησης. Πόρων που έχουν κατακτηθεί με αγώνες της Αυτοδιοίκησης. Πόρων που έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και συμβάλλουν στην παροχή υψηλών υπηρεσιών στους Δημότες μας. Η κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων (από 2% σε 0,5%), αλλά και του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (από 2% σε 0,5%), αφαιρεί 400 εκ. € από τους Ο.Τ.Α. και τους οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο, ιδιαίτερα σε πλήρη κατάρρευση μια σειρά τουριστικών Δήμων.

Το πρόσχημα της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του τουριστικού κλάδου που πλήττεται από την οικονομική κρίση, όπως άλλωστε πλήττεται το σύνολο των επαγγελματικών κλάδων της οικονομίας μας και όλοι οι εργαζόμενοι. Είναι όμως το λιγότερο αφελές να πιστεύει κανείς ότι με το μέτρο αυτό θα ενισχυθεί ο τουρισμός! Αντίθετα, οι πάντες γνωρίζουν ότι η απώλεια των πόρων αυτών, που καταβάλλουν οι επισκέπτες και οι επισιτιζόμενοι στα κέντρα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τις πρόσθετες υπηρεσίες που προκαλούνται, για βελτίωση των υποδομών αλλά και για προβολή των επιμέρους περιοχών, με στόχο την αύξηση των επισκεπτών και την τόνωση του τοπικού εισοδήματος, θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στις τοπικές αγορές.

Η Κυβέρνηση μπορεί να ενισχύσει τις τουριστικές επιχειρήσεις, αν αυτό επιθυμεί, από κρατικούς πόρους και όχι από αφαίρεση πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μπορεί να παγώσει τα δάνειά τους. Μπορεί να δώσει στους επαγγελματίες του κλάδου κεφάλαια κίνησης με μορφή άτοκων δανείων. Μπορεί να μειώσει ισόποσα τον Φ.Π.Α., όπως ήδη έκαναν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Μπορεί να μειώσει ή να καταργήσει το σπατόσημο. Μπορεί να μειώσει τα υπέρογκα τέλη στάθμευσης που πληρώνουν τα αεροπλάνα και με τα οποία επιβαρύνεται υπερβολικά το τουριστικό πακέτο.

Επειδή όμως δεν κάνει τίποτα απ’ όλα αυτά, είναι προφανές ότι επιθυμεί απλώς να ενισχύσει μόνο τα κέρδη λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών σε βάρος της τοπικής οικονομίας και του τοπικού πληθυσμού, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει για μία ακόμη φορά το «δωράκι» στους ευνοούμενους της Κυβέρνησης. Είναι αδιανόητο να προσπαθεί να φέρει σε αντιπαράθεση την Αυτοδιοίκηση με διάφορες κοινωνικές ομάδες και να μετακυλύει τα βάρη από τη μία ομάδα στην άλλη. Επειδή επιπλέον, η μη κάλυψη, βάσει του άρθρου 102 του Συντάγματος, των λειτουργικών δαπανών των μεταφερθεισών αρμοδιοτήτων (ν. 2880, ν. 3106 κλπ.), η μη κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των κοινωνικών και προνοιακών δομών, που εξυπηρετούν χιλιάδες οικογένειες στη χώρα, η συνεχής μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους και η διαρκής πολιτική χειραγώγηση των Ο.Τ.Α. που επιβάλλεται με νομοθετήματα, καταργούν στην ουσία την Τ.Α. και πλήττουν την οικονομική και κοινωνική ισορροπία, αλλά και επειδή η αναξιοπιστία αυτής της Κυβέρνησης δεν έχει όριο, με κορυφαίους Υπουργούς άλλα να μας διαβεβαιώνουν και άλλα να κάνουν, χωρίς κανένα προηγούμενο διάλογο και επειδή τώρα πια, πολλοί Δήμοι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και ιδιαίτερα οι τουριστικοί Δήμοι, προτείνουμε όπως συγκληθεί έκτακτο Συνέδριο, σύμφωνα με το άρθρο 31 του Π.Δ. 48 περί ΤΕΔΚ και ΚΕΔΚΕ, με θέμα το οξύ οικονομικό και πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες της χώρας μας.
Για το Αυτοδιοικητικό Κίνημα
Ακολουθούν 139 υπογραφές