Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

«Αποφάσεις της συνέλευσης του Δικτύου Τουριστικών Δήμων

ΘΕΜΑ: «Αποφάσεις της συνέλευσης του Δικτύου Τουριστικών Δήμων στις 28/11/2008»

Την Παρασκευή 28-11-2008 έγινε στη Θεσσαλονίκη η συνέλευση του Δικτύου Τουριστικών Δήμων, στον χώρο του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ. Στη Συνέλευση στην οποία συμμετείχαν αρκετά μέλη, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η αναγκαιότητα λειτουργίας του Δικτύου. Από τον Πρόεδρο του Δικτύου, Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Κουνενάκη Δημήτρη, τέθηκε το θέμα της αλληλοενημέρωσης μέσω του Blog του Δικτύου (www.t-dimoi.blogspot.com), καθώς επίσης και την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων των μελών του Δικτύου.

Η συνέλευση συζήτησε και κατέληξε στα παρακάτω:
1) Παρά τη θέση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ και του Υπουργείου Εσωτερικών, οι Ξενοδόχοι αλλά και το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης ξαναθέτουν το θέμα των τελών παρεπιδημούντων (2%). Δεδομένης της δύσκολης περιόδου που έρχεται θα υπάρξουν πολλές πιέσεις για την κατάργηση του και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για να προχωρήσουμε στις αναγκαίες παρεμβάσεις.

2) Συγκροτήθηκε ομάδα από τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Κουνενάκη Δημήτρη, τον Δήμαρχο Χερσονήσου κ. Δανέλλη Σπύρο, τον Δήμαρχο Νάξου κ. Μαράκη Νικόλαο και τον Δήμαρχο Θιναλίου κ. Βάρελη Σπύρο, η οποία θα καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της πιθανής πτώσης του τουρισμού την ερχόμενη περίοδο.

3) Ο Δήμαρχος Νάξου κ. Μαράκης Νικόλαος ανέλαβε να επεξεργαστεί την πρόταση μας για το θέμα των παραλιών για τις οποίες ζητείται από την Κτηματική Υπηρεσία το 20% των εσόδων.

4) Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τουριστικοί Δήμοι με την καθαριότητα, την εποχικότητα και τα τέλη, θα επεξεργαστούν προτάσεις για το Υπουργείο Εσωτερικών ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Μικάλεφ Σωτήριος, ο Δήμαρχος Νάξου κ. Μαράκης Νικόλαος και η Δήμαρχος Ερίσου κα Κουταλά Αικατερίνη.

5) Ο Δήμαρχος Ιητών κ. Πουσσαίος Γεώργιος έθεσε με έμφαση το πρόβλημα της στελέχωσης των Δημοτικών Υπηρεσιών οι οποίες είναι ανεπαρκείς κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Επίσης ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Κουκούλης Θεόδωρος ανέδειξε το θέμα των καθυστερήσεων των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ στους μικρούς Δήμους. Ο Δήμαρχος Πάργας κ. Πηγής Σπύρος ανέφερε το πρόβλημα της έλλειψης Υπηρεσιών ΟΑΕΔ στα μικρά τουριστικά μέρη και τις ταλαιπωρίες που υφίστανται οι εργαζόμενοι. Οι παραπάνω συνάδελφοι ανέλαβαν την ευθύνη να συντάξουν τις αντίστοιχες προτάσεις.

6) Την διαφωνία μας για τον ορισμό Αντιδημάρχων για τον Τουρισμό διάρκειας τριών μηνών εξέφρασε ο Δήμαρχος Ιητών κ. Πουσσαίος Γεώργιος ενώ ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Μικάλεφ Σωτήριος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να συνεισπράτεται το 2% με το Φ.Π.Α. από τις Δ.Ο.Υ. Ο Δήμαρχος Θιναλίων κ. Βάρελης Σπύρος μας ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός των Γαλάζιων Σημαιών. Οι παραπάνω Δήμαρχοι θα συντάξουν τις προτάσεις μας για περαιτέρω επεξεργασία.

Αγαπητοί συνάδελφοι οι προτάσεις των επιτροπών και των ομάδων θα περάσουν στο Blog και φυσικά ο καθένας μπορεί να καταθέσει τις δικές του σκέψεις. Φυσικά θα ήταν καλό να μην υπερβούμε το 10ήμερο για την ολοκλήρωση των προτάσεων. Στην συνέχεια θα ενημερώσουμε τους αρμόδιους και όπου χρειαστεί θα ζητήσουμε συναντήσεις.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Ο Πρόεδρος του Δικτύου Τουριστικών Δήμων
Δημήτρης Κουνενάκης, Δήμαρχος Αγίου Νικολάου