Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Το θέμα της μείωσης ή της κατάργησης του τέλους παρεπιδημούντων στα ξενοδοχεία

ΠΡΟΣ: Το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ

Κύριε Πρόεδρε,
Κύριοι Σύμβουλοι,
Με μεγάλη έκπληξη οι Τουριστικοί Δήμοι πληροφορηθήκαμε τις απόψεις του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Οικονομικών για το θέμα της μείωσης και της κατάργησης του τέλους παρεπιδημούντων στα ξενοδοχεία. Με ικανοποίηση όμως διαβάσαμε και την δική σας θέση η οποία και περισώζει το κύρος της αυτοδιοίκησης.

Επί του θέματος του τέλους παρεπιδημούντων θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε τα εξής:
1) Το τέλος παρεπιδημούντων αποτελεί ένα σοβαρό έσοδο για τους Τουριστικούς Δήμους και με βάση αυτό οι Δήμοι έχουν οργανώσει τις υπηρεσίες τους και έχουν συντάξει τον προϋπολογισμό τους. Είναι απορίας άξιο πως οι κ.κ. Υπουργοί αποδέχονται αίτημα των ξενοδόχων για την κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων, γεγονός που αν ολοκληρωθεί θα τινάξει στον αέρα κάθε επιχειρησιακό και οικονομικό σχεδιασμό των Δήμων μας.
2) Απογοήτευση αλλά και οργή εκφράζουμε για το ότι οι συγκεκριμένοι Υπουργοί υπόσχονται κατάργηση του τέλους, περιφρονώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση με την οποία δεν έχουν κάνει την παραμικρή συζήτηση.
3) Το τέλος παρεπιδημούντων είναι ένας ώριμος φόρος ο οποίος έρχεται να καλύψει τις αδυναμίες του κράτους για επαρκή χρηματοδότηση των Δήμων και των Κοινοτήτων που δέχονται τουρισμό. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως είναι σε όλους γνωστό λαμβάνει χρηματοδότηση με βάση τους κατοίκους της απογραφής. Η μεγάλη όμως αύξηση των κατοίκων λόγω τουρισμού απαιτεί περισσότερες υποδομές, μεγαλύτερη οργάνωση και σαφώς περισσότερες δαπάνες για την παροχή υπηρεσιών στους εποχιακούς συμπολίτες μας. Για αυτούς οι Δήμοι δεν εισπράττουν ούτε ένα ευρώ από την κεντρική Κυβέρνηση. Το τέλος παρεπιδημούντων έρχεται εν μέρει να καλύψει αυτές τις επιπλέον δαπάνες οι οποίες στηρίζουν και τον ίδιο τον τουρισμό.
4) Η κατάργηση αυτού του τέλους θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και κλείσιμο των Τουριστικών Δήμων. Να τονίσουμε το γεγονός ότι θα πληγούν κυρίως οι μικροί επαρχιακοί και νησιωτικοί Δήμοι, θα πληγεί κυρίως η περιφέρεια της χώρας.
5) Ουδεμία συζήτηση και ενημέρωση έχουμε για υποκατάσταση αυτού του τέλους ώστε οι Δήμοι να μην οδηγηθούν σε μείωση των εσόδων τους.

Εμείς δεν διαφωνούμε με την νομοθέτηση κάποιου άλλου τέλους που θα εισπράττουν όλοι οι Δήμοι, αλλά είναι προφανές ότι είμαστε τελείως αντίθετοι με την κατάργηση του συγκεκριμένου τέλους το οποίο λειτουργεί όπως αναφέραμε παραπάνω. Είναι επίσης προφανές ότι δεν έχουμε καμία αντίθεση με τους υπόλοιπους Δήμους, επιθυμούμε την οικονομική ενίσχυση και αυτάρκεια όλων, όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί με την μείωση των υπαρχόντων εσόδων.

Κύριε Πρόεδρε, προσβλέπουμε στην προσωπική σας στήριξη, καθώς και όλου του Δ.Σ., δηλώνουμε δε ότι τυχόν κατάργηση του τέλους θα οδηγήσει σε κλείσιμο των Δήμων μας και σε αδυναμία μας να παρέχουμε τις στοιχειώδης λειτουργίες με αποτέλεσμα την ζημία των κατοίκων και του ίδιου του τουρισμού.
Για το Δίκτυο Τουριστικών Δήμων
Ο Πρόεδρος του Δικτύου Τουριστικών Δήμων
Δημήτρης Κουνενάκης, Δήμαρχος Αγίου Νικολάου