Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2008

Επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο

Επιστολή του Δημάρχου Χερσονήσου, Σπύρου Δανέλλη
στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο
Κοινοποίηση: Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Αθανάσιο Νάκο

Αγαπητέ μου κ. Υπουργέ,
Πρόσφατες αποφάσεις του ελεγκτικού συνεδρίου σχετικά με την νομιμότητα ανάθεσης σε εξωτερικό συνεργάτη, της αποκομιδής απορριμμάτων, δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια σε ένα σημαντικό αριθμό δήμων της χώρας, στο να διασφαλίσουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες καθαριότητας στους δημότες τους. Η απόσυρση της σχετικής τροπολογίας που είχατε συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας, μετά την εκβιαστική στάση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, θέτει ένα επιπλέον μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα. Αναγορεύει την παλαιοσυνδικαλιστικών λογικών και πρακτικών ηγεσία της σε ένα ακόμα παράγοντα συνδιοίκησης των δήμων, πλάι στον εκλεγμένο δήμαρχο. Έτσι μετά τους επιτρόπους του ελεγκτικού συνεδρίου και διαφόρους διευθυντές της περιφερειακής διοίκησης, που καιρό τώρα προβαίνουν σε ελέγχους σκοπιμότητας, προστίθενται και οι συνδικαλιστές των δημοτικών υπαλλήλων στην κλιμακούμενη αποδυνάμωση και απαξίωση της Αυτοδιοίκησης.

Για τους τουριστικούς δήμους που παρουσιάζουν μεγάλες αυξομειώσεις στον πληθυσμό τους και όπου οι απαιτήσεις καθαριότητας είναι πολύ αυξημένες, ο εξωτερικός συνεργάτης αποτελεί μονόδρομο, που διασφαλίζει οικονομικότερη αλλά και ποιοτικότερη λύση. Ο Δήμος Χερσονήσου με μόνιμο πληθυσμό της τάξης των 10.000 κατοίκων, κατά τη θερινή περίοδο φιλοξενεί έως και πενταπλάσιο ίσως και εξαπλάσιο πληθυσμό... Η υπηρεσία καθαριότητας αποτελείται από 12 άτομα (6 άνδρες, 6 γυναίκες). Ο δε μηχανολογικός εξοπλισμός είναι δύο απορριμματοφόρα και άλλα δύο για την ανακύκλωση. Η ποσότητα των παραγόμενων απορριμμάτων κατά τους χειμερινούς μήνες (Νοέμβριος - Απρίλιος) είναι περίπου 3.000 τόνοι ενώ κατά τους θερινούς (Μάιος – Οκτώβριος) περίπου 11.500 τόννοι. Ο εργολάβος καθαριότητας για το παραλιακό μόνο τμήμα του δήμου απασχόλησε 46 άτομα, διαθέτοντας 11 απορριμματοφόρα, ηλικίας έως δύο ετών σύμφωνα με τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Αν υιοθετήσουμε τον παραλογισμό του ελεγκτικού συνεδρίου, στο όνομα της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος, θα πρέπει να φορτώσουμε το δήμο Χερσονήσου με 60 άτομα επιπλέον μόνιμο προσωπικό και με αγορά όλου του απαιτούμενου μηχανολογικού εξοπλισμού που πρέπει να ανανεώνουμε μάλιστα κάθε δύο χρόνια. Ας προσθέσουμε ότι οι διαδικασίες διενέργειας των διαγωνισμών για τις προσλήψεις (ΑΣΕΠ) και τις προμήθειες, θα απαιτήσουν ένα με δύο χρόνια. Το δε αποτέλεσμα του πρώτου διαγωνισμού εξαιρετικά αμφίβολο, αφού μιας και αλλοδαποί (οικονομικοί μετανάστες) αποκλείονται και στις τουριστικές περιοχές με μηδενικό δείκτη ανεργίας, οι ντόπιοι δεν ενδιαφέρονται για τέτοιες δουλειές, αποκλείεται να βρεθεί προσωπικό. Η εμπειρία μας στην κάλυψη θέσεων εργατοτεχνικού προσωπικού (μόνιμου ή συμβασιούχων) είναι δραματική, αφού στα παραπάνω προστίθεται και η αδυναμία του να αξιοποιήσουμε τις γυναίκες, που κυρίως ενδιαφέρονται ή επιτυγχάνουν σε υπηρεσίες αποκομιδής.

Το ΔΣ Χερσονήσου με ομόφωνη απόφαση
του από τις 26/08/2008 ξεκίνησε τις πολύπλοκές και χρονοβόρες διαδικασίες εγκαίρως, ώστε στις 4/12/2008 να δημοπρατήσουμε το έργο προκειμένου να είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε την υψηλής ποιότητας καθαριότητα όπως μέχρι σήμερα κάνουμε. Και διόλου τυχαία αποτελεί κοινή πεποίθηση (από δημότες, επισκέπτες, ξενοδόχους, ΜΜΕ) πως η καθαριότητα στη Χερσόνησο είναι αψεγάδιαστη. Αν μέχρι την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου του αποτελέσματος του διαγωνισμού μας δεν έχει ρυθμιστεί νομοθετικά η εκκρεμότητα, μπαίνουμε σε περιπέτειες δίχως ορατό τρόπο αντιμετώπισης. Βεβαίως η περίπτωση της Χερσονήσου είναι μια από τις πολλές ανά την Ελλάδα, που ο συντεχνιακός τυχοδιωκτισμός της ΠΟΕ – ΟΤΑ δεν μπορεί να διακρίνει. Είμαστε όμως βέβαιοι ότι αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης θα πράξετε τα δέοντα.
Ο Δήμαρχος Χερσονήσου, Σπύρος Αθ. Δανέλλης