Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

ΤΕΛΟΣ παρεπιδημούντων: ελεύθερη πτώση δήμων και τουρισμού

Άρθρο του κ. Σπύρου Αθ. Δανέλλη, Δημάρχου Χερσονήσου
Η μείωση του τέλους παρεπιδημούντων από 2% σε 0,5% που συμπεριέλαβε ο Πρωθυπουργός στα μέτρα στήριξης του τουρισμού, αποτελεί ολέθριο πλήγμα για την Αυτοδιοίκηση. Ιδιαιτέρως για τους τουριστικούς δήμους συνεπάγεται την απόλυτη οικονομική κατάρρευση. Η εξαγγελία αυτή αποτελεί μείζον πολιτικό και ηθικό πρόβλημα, αφού όχι μόνο δεν προηγήθηκε ουδεμία διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση, αλλά αντί να αναζητούνται πρόσθετοι πόροι γι’ αυτήν, περικόπτονται οι σημαντικότεροι από τους ελάχιστους ισχύοντες.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι κρατικές επιχορηγήσεις για το Δήμο Χερσονήσου είναι σχεδόν ανάλογες π.χ. με ένα δήμο του Ν. Κιλκίς ή του Ν. Γρεβενών που έχουν τον ίδιο πληθυσμό. Κανένας (Κυβέρνηση, τουριστικές επιχειρήσεις κτλ) δεν ενδιαφέρεται για το πώς μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες ενός τουριστικού δήμου που κατά τη θερινή περίοδο εξαπλασιάζεται η επταπλασιάζεται ο πληθυσμός και μάλιστα οι απαιτήσεις για ποιοτική παροχή υπηρεσιών και έργων είναι πολύ υψηλές. Αγνοώντας όλα τα παραπάνω, οι τουριστικοί επιχειρηματίες καιρό τώρα, πίεζαν την Κυβέρνηση για κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων. Το τέλος αυτό εισπράττεται από τους πελάτες και αποδίδεται στην Αυτοδιοίκηση και είναι ανταποδοτικό. Δαπανάται για έργα και παροχή υπηρεσιών, που σκοπό έχουν την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών και απαιτήσεων που οι τουριστικοί κυρίως δήμοι καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Αποτελεί «πύρρεια νίκη» τους, αφού πριονίζουν το κλαδί στο οποίο κάθονται, μιας και ουδείς τουριστικός δήμος πλέον θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες των τουριστικών περιοχών σε υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών είτε σε έργα υποστήριξης της ποιότητας της καθημερινότητας. Έτσι, ως μπούμεραγκ, θα πλήξει την τουριστική ανάπτυξη που δοκιμάζεται, αντί να την ευνοήσει. Για να γίνει κατανοητό αυτό θα αναφερθώ στο δήμο μας. Για το 2008 τα έσοδα μας από τα τέλη παρεπιδημούντων και εκδιδομένων λογαριασμών ήταν περί τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το σύνολο των κρατικών επιχορηγήσεων μόλις 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Τα δε τέλη φωτισμού και καθαριότητας που επιβαρύνονται επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μόλις 1 εκατομμύριο ευρώ.

Σαφώς και μας ενδιαφέρει η στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων. Σε έγγραφο μου, εξάλλου, προς τον πρόεδρο του Δικτύου Τουριστικών Δήμων στις 14/11/2008, αναφερόμουν στην αναγκαιότητα επεξεργασίας προτάσεων προς λήψη μέτρων για ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων, προστασία των εργαζόμενων σ’ αυτές και παράλληλα τη μη αποστέρηση των δήμων από τα βασικά τους έσοδα, δηλαδή το τέλος παρεπιδημούντων.
Το σύνολο της Αυτοδιοίκησης δεν πρόκειται να αποδεχθεί τον οικονομικό μαρασμό και την απόλυτη απαξίωση που το μέτρο αυτό συνεπάγεται. Στις 8 Ιανουαρίου 2009 σε κοινή συνεδρίαση της διοίκησης της ΚΕΔΚΕ, των Προέδρων ΤΕΔΚ και του δικτύου τουριστικών δήμων θα αποφασιστούν οι κινητοποιήσεις, προκειμένου να μη θεσμοθετηθεί το καταστροφικό για τον τουρισμό, αλλά και συνολικά για την τοπική ανάπτυξη, αψυχολόγητο αυτό μέτρο.

Κάποιοι πρέπει να προστατεύουν τον Πρωθυπουργό από παρόμοια ατοπήματα, παρέχοντάς του πληρέστερη ενημέρωση. Ας γίνει κατανοητό ότι στην προσπάθεια κάθε επαγγελματικού κλάδου να δώσει λύση στο δικό του πρόβλημα απομονώνοντάς το από το συνολικότερο, όχι μόνο λύση δεν του διασφαλίζει, αλλά η σπασμωδικότητα και προχειρότητα το μετατοπίζει, διευρύνοντας και διογκώνοντάς το.
Σπύρος Αθ. Δανέλλης, Δήμαρχος Χερσονήσου