Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Kατάργηση του τέλους Παρεπιδημούντων;

Kαθώς το τέλος παρεπιδημούντων αποτελεί έσοδο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά την κατάργησή του, συζητείται η αντικατάστασή του από τα τέλη κυκλοφορίας...

Μέτρα για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων
που περιλαμβάνουν την κατάργηση του τέλους Παρεπιδημούντων, την αναστολή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) και διευκολύνσεις σε σχέση με τις τραπεζικές τους συναλλαγές, θα ανακοινώσει πιθανότατα σήμερα μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για θέματα του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, ύστερα από εισήγηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη. Τη δέσμευση να ανακοινωθεί η δέσμη μέτρων πριν τις γιορτές είχε αναλάβει στις αρχές του μήνα ο υπουργός με την προετοιμασία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος αναγνωρίζοντας τη σημασία του τομέα στην εγχώρια οικονομία, με αφορμή τα αιτήματα που έθεσαν οι φορείς του τουρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με συστάσεις που απευθύνονται προς τις τράπεζες ο κ. Καραμανλής θα ζητήσει να ενισχυθεί η ρευστότητα του τουριστικού κλάδου είτε με αναχρηματοδότηση των δανείων για να εξαλειφθούν οι δυσμενείς όροι που ισχύουν σήμερα είτε «παγώνοντας» τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων για ένα εξάμηνο. Από την άλλη, η κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων το οποίο ανέρχεται σήμερα στο 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων αποτελεί πάγιο αίτημα του κλάδου, το οποίο είχε τεθεί ξανά στον υπουργό Οικονομίας στα μέσα Ιουνίου.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθεί η μείωση -κατ’ αρχήν- στο μισό του τέλους παρεπιδημούντων. Το τέλος ανέρχεται σήμερα στο 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων και εξετάζεται ακόμα και η σταδιακή κατάργησή του. Να μειωθεί, δηλαδή, στο 1% την πρώτη χρονιά -δηλαδή το 2009- και να καταργηθεί πλήρως την επόμενη. (BHMA)